De lenteschoonmaak, hoe begin ik eraan?

lenteschoonmaak

De lenteschoonmaak kan voor velen een hele opgave zijn. Of je er nu zin in hebt of niet, het moet wel eens gebeuren. In de volgende blogpost leggen we je uit waarom je jaarlijks een lenteschoonmaak zou moeten doen. Daarnaast geven we je per locatie tips om de lenteschoonmaak efficiënter aan te pakken.

Waarom zou je eraan mee doen?

Voor je aan iets begint wat je misschien wel niet graag doet, is het belangrijk te weten waarom je het eigenlijk doet. Daar kan je veel motivatie uithalen. Na het lezen van de onderstaande alinea ben je sowieso overtuigd om jaarlijks een lenteschoonmaak te houden.

De lenteschoonmaak overslaan is geen goed idee. Vooral wanneer je last hebt van astma of een allergie is het aangeraden om een jaarlijkse lenteschoonmaak te houden. Ophopend stof kan klachten bij mensen met allergieën verhogen. Een proper huis heeft een positieve invloed op je gezondheid. Doordat je minder blootgesteld wordt aan allerlei bacteriën verbetert je immuunsysteem en word je minder snel ziek. Daarnaast is het ook goed voor je fysieke gezondheid. Bij het schoonmaken gebruik je verschillende spieren en word je conditie op de proef gesteld. Je kan dus gerust eens een workout overslaan en intensief schoonmaken in de plaats. Ook je mentale gezondheid heeft baat bij een goede poetsbeurt. Geef het maar toe ook jij hebt al staan meezingen en dansen op je favoriete muziek tijdens het dweilen. 😊 Wist je trouwens dat je niet kan piekeren en zingen tegelijk? Doordat je heel gefocust bent op het opruimen ben je te druk bezig om na te denken over piekergedachten. Schoonmaken zorgt dus niet enkel voor rust in je omgeving maar ook in je hoofd.

Lees ook: 8 tips voor een betere work-life balance

De lenteschoonmaak op kantoor

Wanneer heb jij voor de laatste keer je bureau op kantoor schoongemaakt? Na het lezen van de vorige alinea snap je nu hoe belangrijk het is om stof niet te laten ophopen. Als werkgever kan je jaarlijks een vast moment vastleggen, waarop alle bureaus eens grondig gepoetst moeten worden. Wordt er bij jou op het werk zoiets niet georganiseerd? Als werknemer kan je dit zelf jaarlijks in je agenda plannen. Maak er een terugkerend event van om één keer per jaar zelf je bureau op te ruimen.

Begin met het vrijmaken van je bureau. Bekijk wat je wel en niet wilt bijhouden. Maak gebruik van een papiervernietiger om privacygevoelige documenten te vernietigen. Test de balpennen en ander schrijfgerief die op je bureau liggen. Gooi schrijfgerei dat niet meer werkt weg. Nu je bureau zo goed als leeg is kan je deze eens grondig reinigen met Mr. Proper allesreiniger. Nadat je alle onnodige kantoorbenodigdheden hebt weggegooid kan je bekijken wat je nu nog te kort komt. Op de Calipage webshop vind je alles wat je nodig hebt voor jouw kantoorruimte. Grijp deze kans om je bureau opnieuw op een efficiëntere manier in te richten.

Lees ook: Hoe overleef ik warme dagen op kantoor?

De lenteschoonmaak in je thuiskantoor

De lenteschoonmaak in je thuiskantoor verloopt bijna identiek als op kantoor. Het grootste verschil hierbij is dat jouw bureau zich waarschijnlijk tussen persoonlijke spullen bevindt. Probeer deze zo goed mogelijk apart te houden. Begin met het controleren van welke apparaten nog werken en gooi defecte apparaten weg. Test ook al je balpennen en markeerstiften. Misschien kan je er daar ook wel een heleboel van weggooien. De kans is groot dat je veel meer overbodige spullen in je thuiskantoor hebt dan op je bureau op kantoor.

Stel jezelf de vraag na het weggooien van alle onnodige en kapotte apparaten of je alles in huis hebt om efficiënt te kunnen werken. Ontbreek je eigenlijk nog een verlengkabel of muismat? En zou een extra scherm ook geen overbodige luxe zijn? Overloop onderstaande checklist met alle essentiële thuiswerkproducten die je zeker niet zou mogen ontbreken.

Thuiswerk checklist:

Wist je dat planten zorgen voor een betere concentratie, een positievere gemoedstoestand en een hogere luchtvochtigheid? In je thuiskantoor heb je meer vrijheid voor de inrichting van jouw bureau. Maak het gezellig en plaats enkele planten voor een aangename werkomgeving.

Lees ook: 10 tips om productiever thuis te werken

De lenteschoonmaak bij je thuis

De lenteschoonmaak op kantoor en in je thuiskantoor heb je waarschijnlijk snel geklaard. Een volledig huis is net een iets grotere uitdaging. Werk per ruimte. Begin opnieuw met het weggooien en sorteren van je spullen. Heb je het hier moeilijk mee? Plaats dan twijfelgevallen in een doos en zet deze ergens waar je niet vaak komt. Heb je na twee weken nog niet aan die spullen gedacht of het gevoel gehad dat je ze nodig hebt? Dan zijn ze overbodig en kan je ze weggooien. Je kan je ook afvragen of het je geluk brengt. ‘Word ik oprecht gelukkig van deze spullen?’ Is het antwoord hier nee op? Weg ermee.

Na het opruimen en sorteren kan je beginnen met schoonmaken. Gebruik Mr. Proper allesreiniger om vlug en doeltreffend vloeren, keuken werkbladen en andere harde afwasbare oppervlakken te reinigen en ontvetten. Met de Cif oven- en grill reiniger verwijder je snel hardnekkige vetaanslag en ingebrande voedselresten. Laat je keuken weer stralen met Cif keukenontvetter en verwijder moeiteloos ingebrand vuil. Ontkalk, reinig en verfris je toilet met de Ecover toiletreiniger en geef je badkamer een dennenfrisse geur.

Shop het volledige assortiment hygiëne producten hier.

Grijp ook hier de kans om je meubels eens van plaats te veranderen. Dit is een goede manier om je interieur te veranderen zonder geld uit te geven. Wist je trouwens dat de positie van je bed invloed kan hebben op je slaap? Probeer eens om met je voeten richting het oosten te liggen.

De lenteschoonmaak, doen of niet?

Na het lezen van deze blog hoor jij hier volmondig ‘doen’ op te zeggen. De lenteschoonmaak vermindert allergie klachten, boost je immuunsysteem, mentale gezondheid en je conditie. Plan dus maar snel die jaarlijkse lenteschoonmaak in.

Shop jouw lenteschoonmaak producten op Calipage.be

Laat ons in de reacties weten hoe jouw lenteschoonmaak verlopen is!

Lees hier nog meer blogpost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.