Veilig terug naar kantoor

Back2office

Veilig terug naar kantoor, dat is wat we allemaal graag willen. Ga je binnenkort na een lange periode van thuiswerk of economische werkloosheid terug (veilig) naar kantoor? Kijk je er naar uit om je collega’s terug te zien? Of heb je eerder last van corona-angst? Met de volgende tips loodsen wij je door je eerste dag back @ the office.

Benodigdheden:

Zorg ervoor dat je de volgende benodigdheden op voorhand in huis haalt. Deze zal je nodig hebben op je eerste dag terug op kantoor. Check dus even snel je voorraad.

mondmaskers en handgel Calipage.be
Koop mondmaskers en handgel op Calipage.be .

Als werknemer:

Bij de terugkeer naar het werk staat zowel de werknemer als de werkgever voor een uitdaging. We beginnen met enkele tips voor de werknemer.

Voor vertrek

Check je temperatuur. Voel je je ziek? Blijf dan thuis. Zorg ervoor dat je minimum één mondmasker bij hebt indien nodig. Was je handen grondig (min 20 seconden) met warm water en zeep voor je vertrekt. Het kan zeker geen kwaad je handen nog eens te ontsmetten met handgel (min 60% alcohol) voor je binnen gaat. Voel je je gestrest of angstig om terug te gaan werken? Sta op tijd op, maak een korte wandeling in de natuur, schrijf je gedachten van je af in een notitieboekje of doe yoga. Je zal je direct een heel stuk minder gestrest voelen.

Bij aankomst

Je bent waarschijnlijk heel erg blij om je favoriete collega’s terug te zien, maar begroet ze toch maar vanop een afstand. Behoud zo veel mogelijk die 1,5 meter. Dit is namelijk één van de effectiefste manieren om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Je zal je zelf ook veel veiliger voelen wanneer je dit doet. Is dit toch niet mogelijk? Draag dan een mondmasker. Vind je het moeilijk om aan te geven dat je liever nog wat afstand houdt? Zet toch door en vertel je collega’s op een vriendelijke manier dat je liever nog geen kus of hand geeft. Laat je niks wijs maken, je bent helemaal niet raar of anders dat je dit nog niet wilt.

Op het werk

Raak zo weinig mogelijk aan en ontsmet je handen op regelmatige basis. Neem voor de zekerheid je eigen handgel mee. Er bestaan verschillende kleine handige formaten die je gemakkelijk in een handtas of rugzak kan meenemen. Blijf zoveel mogelijk op dezelfde plek en vermijd bijeenkomsten. Breng je eigen eten mee of kies voor een voorverpakte maaltijd. Vermijdt de lift en begeef je enkel op de trap als er niemand anders uit de andere richting komt. Voel je je overspannen? Ga even naar buiten. Ervaar je toch nog veel corona stress, ondanks alle maatregelen die je op voorhand trof? Probeer je echt op je werk/een specifieke taak te concentreren. Praat erover met je collega’s en/of leidinggevende. Misschien ben je wel niet de enige die het moeilijk heeft.

Niet respecteren van de regels

Krijg je te maken met collega’s die de regels niet respecteren? Word niet meteen boos. Herinner ze op een vriendelijke manier aan de regels. Vraag op een beleefde en rustige manier om afstand te nemen. Ze zijn het misschien gewoon even vergeten.

Als werkgever:

Ga in gesprek

Als werkgever is het heel belangrijk om eerst en vooral in gesprek te gaan en te luisteren wat de meningen zijn van de werknemers. Kijken ze er naar uit om terug naar kantoor te komen? Of zien ze het eerder niet echt zitten? Communiceer duidelijk dat alles eraan gedaan zal worden om het kantoor corona proof te maken. Zorg ervoor dat er mondmaskers beschikbaar zijn. Plaats handgel aan deuren en op de bureaus. Schep duidelijkheid en maak goede afspraken. Dit neemt angst en onzekerheid weg. Aan de hand van duidelijke signalisatie zoals vloer- en waarschuwingsstickers kan je iedereen herinneren en op de hoogte brengen van de gemaakte afspraken.

Van elke dag alleen thuiswerken terug naar een druk landschapskantoor kan voor overprikkeling zorgen. Bouw thuiswerk voorzichtig af en ga in gesprek met werknemers die het hier moeilijk mee hebben. Vraag hen wat hen veiliger zou doen voelen. Misschien geeft een simpele scheidingswand wel al een veel veiliger gevoel. Maak duidelijk wat de meerwaarde is van werken op kantoor en zorg ervoor dat ze dit inzien. Stel je werknemers zo veel mogelijk gerust.

Maak er een leuk moment van

Maak van de terugkomst een leuk gezellig moment waarbij iedereen zich welkom voelt ! Doe een leuke activiteit; zoals een (kennismakings)quiz of tornooi. Geef je collega’s eventueel een welkomst cadeautje. Dit kan een covid safe pakje zijn met handgel en een doos mondmaskers, chocolade of enkele nieuwe kantoorartikelen . Stel zelf een combinatie samen op Calipage.be . Bijvoorbeeld een nieuw notitieboekje met een balpen, post-its, een Nakd reep en een vitamine drank. Vergeet daarnaast nieuwe werknemers niet en geef hen die nog niet (veel) op kantoor zijn geweest eens een rondleiding.

Welkomscadeau ideeën

Bereid de werkplek voor

Zorg ervoor dat de werkplek corona proof is en klaar is om terug een grotere capaciteit personeel te ontvangen. Kijk de koffie voorraad na (zeer belangrijk voor sommige collega’s 😉 ). Desinfecteer alle bureaus en plaats handgel aan zowel de ingang als in verschillende ruimtes van het gebouw. Hou enkele dozen mondmaskers achter de hand. Controleer op voorhand de luchtkwaliteit met een co2-meter. Plaats waarschuwingsstickers die de werknemers herinneren aan de gemaakte afspraken . Dit maakt de regels ook direct duidelijk voor externe bezoekers. Plaats scheidingswanden tussen bureaus die dicht tegen elkaar staan. Zorg tenslotte voor een leuk welkomscadeautje.

Checklist

Nog enkele tips

Misschien vond jij dat thuiswerken veel efficiënter ging en baal je ervan dat je terug in een lawaaierig kantoor moet gaan zitten. Plan de taken waarvoor je stilte nodig hebt in op je thuiswerkdagen. Plan meetings in op kantoordagen en maak small talk met collega’s. Dit heeft wel degelijk een positieve invloed op het mentaal welzijn. Moet jij terug meer pendelen? Probeer deze tijd nuttig te spenderen door een boek te lezen in de trein of een podcast te luisteren in de auto.

Veel succes!

Meer lezen over veiligheid op het werk? Klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.