Starten met kalligrafie

kalligrafie

Wil jij graag starten met Kalligrafie? Word jij helemaal enthousiast van mooie letters? Op zoek naar een offline hobby die je rust geeft en je creativiteit te loop laat? Dan ben je hier aan het juiste adres. In de volgende tekst leggen we uit waar het vandaan komt en hoe jij kan starten met kalligrafie!

Evolutie

Kalligrafie bestaat al heel lang, zijn oorsprong bevindt zich in het Romeinse Rijk. Vroeger werd kalligrafie vooral beoefend door de monniken in kloosters. Vandaag de dag wint kalligrafie terug aan terrein en zie je meer en meer mensen deze schrijfkunst beoefenen als hobby. Sommige kunstenaars hebben er zelfs hun beroep van gemaakt.

Benodigdheden

Vooraleer je kan beginnen met experimenteren moet je enkele spullen in huis halen. Hieronder een korte opsomming van de belangrijkste benodigdheden:

Papier, een potlood en een gom deze heb je waarschijnlijk al. Een lat kan ook altijd van pas komen. Wanneer je net begint zal er veel geoefend moeten worden. Dan werk je het best op niet al te duur papier (Clairefontaine, Pergamy en navigator zijn hiervoor goedkopere opties). Daarna komt het moeilijkere gedeelte: het uitkiezen van een kalligrafiepen. Je kan kiezen voor een pen met inkt, een fineliner, een lakmarker,… Er bestaan redelijk wat verschillende soorten en diktes.

Wil je een authentieke kalligrafie ervaring? Ga dan voor een kalligrafiepen met afneembare penpunten. In tegenstelling tot vroeger werkt deze pen met navulbuisjes die je op een propere manier kan vervangen.

Kalligrafie pen
kalligrafie pen

Hou je meer van duidelijke en strakke lijnen zonder gemors van inkt? Ga dan voor fineliners met verschillende breedtes. Deze viltstiften op waterbasis kan je gemakkelijk overal meenemen en hoef je niet telkens van punt te veranderen.

Kalligrafie pen
Kalligrafie pen

Verder bestaan er nog verschillende variaties zoals gekleurde fineliners of glanslakmarkers in verschillende kleuren waarmee je volop kan experimenteren. Kleur kan je kunstwerkjes een heel andere dimensie geven.

Hoe begin ik nu echt?

Er bestaan verschillende kalligrafie technieken. Zoek uit welke jij het leukst vindt en jou het beste ligt. Over het algemeen zien we twee grote groepen: kalligrafie met een brede of een spitse pen.

Je kan het best gewoon beginnen met potlood. Bestuur de letters en oefen regelmatig. Wees zeker niet bang om hulplijnen te gebruiken! Het maakt niet uit hoeveel ervaring je hebt. Later kan je overschakelen op licht doorzichtige hulplijnen, maar pas op doe dit niet te vroeg! Probeer enkele stijlen uit en ga er dan overheen met je pen. Investeer ten slotte in een schrift en zet de datum bij elke oefensessie. Wanneer je hier later in bladert kan je je voorruitgang zien.

Jeuken jouw vingers om er aan te beginnen? Shop je eerste kalligrafie set hier.

Aarzel zeker niet om jouw kalligrafie kunsten met ons te delen door ons te taggen op Instagram (@calipagebenelux) of op Facebook.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.