5 signalen dat jij een workaholic bent

Workaholic

Wil jij graag te weten komen of je een workaholic bent? Dan ben je hier aan het juiste adres. In de volgende blogpost overlopen we 5 signalen die aangeven dat jij wel eens een workaholic zou kunnen zijn.

Wat is een workaholic?

Eerst en vooral is het belangrijk te begrijpen wat een workaholic is. Een workaholic is een persoon die verslaafd is aan zijn/haar werk. Het lijkt misschien een onschuldige verslaving, maar dat is het helemaal niet. Dit kan vergaande emotionele problemen met zich meebrengen.

1. Je bent de eerste & de laatste op kantoor

Ben jij altijd als eerst op kantoor? En ben je dan ook weer de laatste om het gebouw te verlaten? Werk je effectief het aantal uren die je hoort te werken of ga je er vaak over? Stop je effectief met werken wanneer je naar huis gaat? Of durf jij ’s avonds laat nog een project af te werken, een mailtje te beantwoorden, een call in te plannen,… Herken jij jezelf in bovenstaande vragen? Weet dat overuren zelden productief zijn.

Doordat we massaal moesten thuiswerken door de corona crisis, is dit voor jou misschien wel extra moeilijk. Je ziet je collega’s rondom jou niet naar huis vertrekken. De grens tussen werk en privé vervaagt. Je moet geen trein halen of de files voor zijn. Hierdoor kan het zijn dat je zonder tijdsbesef blijft doorwerken. Tip (!): stel een alarm in, in je gsm die je eraan herinnert op tijd te stoppen met werken. Vaak gebruik je dezelfde gsm of laptop zowel voor het werk als privé. Probeer deze toch gescheiden te houden door bijvoorbeeld de meldingen van je werk mailbox af te zetten na een bepaald uur.

2. Je denkt constant aan je werk

Kan jij je werk maar niet loslaten en denk je er constant aan? Geen enkele vrije dag kan je doormaken zonder aan je werk te denken. Zelfs op vakantie of tijdens een leuk uitje, komt dat ene project weer bovendrijven in je gedachten. Je hebt moeite om je te ontspannen en eens niet aan je werk te denken. Je bent afwezig en dit heeft effect op je sociale contacten. Tip (!): Probeer alles af te werken voor je op vakantie gaat. Zo heb je geen openstaande taken waar je je echt zorgen over kan maken. Is dit niet mogelijk? Neem even de tijd om op te lijsten wat je nog moet doen in een notitieboekje. Doe het boekje dicht en leg het weg. Je hebt alles opgeschreven en je kan dus niks vergeten. Het geeft geen zin nog over je werk na te denken. Voel je toch weer heel wat ideeën opkomen of zaken die je vergeten te noteren bent? Neem dan 10 minuten (niet langer!) de tijd om deze zaken op te schrijven. Probeer op deze manier de zaken van je af te schrijven en ze zo uit je hoofd te zetten.

3. Je werk heeft een negatieve impact op je gezondheid

Voel jij je gestresseerd om deadlines op je werk te halen? Lig je ’s nachts wakker over een werk gerelateerd project, met tot gevolg dat je je de hele tijd moe voelt en overleeft op koffie? Je voelt je vermoeid en hebt weinig energie. Je kampt met gezondheidsproblemen doordat je zoveel werkt. Workaholics nemen niet de tijd om goed voor zichzelf te zorgen. Je hebt waarschijnlijk niet de beste eet- en slaapgewoontes. Voor ontspannen is geen tijd over en slapen is ook maar tijdverspilling. Tip (!): bedenk dat je juist beter zal presteren op je werk, wanneer je je fit en gezond voelt. Neem dus net wel de tijd om een gezonde maaltijd klaar te maken en op tijd naar bed te gaan. Wanneer je je fysiek beter voelt, zal je net productiever kunnen werken en dus tijd uitsparen. Probeer elke dag minimum een halfuurtje me-time in te plannen. Doe tijdens dit halfuurtje iets wat jou energie geeft. Ga dus niet een halfuur op de bank voor de tv liggen, maar maak een wandeling, neem een lang bad, sport, dans, doe yoga, speel met je kind, bel een vriendin,… Dit kan voor iedereen iets anders zijn.

4. Je werk is je grootste prioriteit

Klaagt jouw wederhelft dat je nooit tijd voor haar/hem maakt? Zeggen je kinderen dat ze jou missen? Vragen je vrienden je niet meer mee omdat ze al weten dat het antwoord ‘nee’ zal zijn? Dan is werk waarschijnlijk jouw grootste prioriteit geworden. Door je werk je grootste prioriteit te maken, verwaarloos je andere elementen die veel belangrijker zijn in het leven. Ken je de volgende quote? Denk daar maar eens over na.

You’re killing yourself for a job that would replace you within a week if you dropped dead. Take care of yourself. Seriously?!?

Tip (!): Probeer je tijd beter in te delen en echt tijd voor vrienden en familie in te plannen (als ook tijd voor jezelf). Hou je aan je werkuren en stel nieuwe prioriteiten. Bedenk wat jou oprecht gelukkig maakt en geef daar meer prioriteit aan.

5. Je koppelt je eigenwaarde aan je werksuccessen

Heb je pas het gevoel dat je echt iets waard bent wanneer je succesvol bent op het werk? Voel jij een druk om altijd maar te presteren? Dan koppel jij je eigenwaarde aan presteren. Grote kans dat je een perfectionist bent en alles perfect wilt doen. Weet dat niemand perfect is. Door je eigenwaarde te laten bepalen door je prestaties zal je nooit gelukkig zijn. Tip (!): besef dat je helemaal niet moet presteren om een goed gevoel te hebben over jezelf! Je bent goed zoals je bent. Maak een lijstje met 10 dingen die je goed vindt aan jezelf die niet werk gerelateerd zijn. Maak daarna een lijstje met 10 dingen die je oprecht gelukkig maken. Probeer meer van deze activiteiten te doen!

Herkende jij jezelf in de 5 bovenstaande signalen? Hoog tijd om te werken aan een betere work-life balance!

Lees hier nog meer waardevolle tips!

1 comment
Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.