5 redenen waarom voldoende (water) drinken belangrijk is

Waarom voldoende drinken belangrijk is

Met dit warme weer hoor je overal dat je veel moet drinken. Het liefst water. Maar, waarom is het eigenlijk belangrijk voldoende (water) te drinken? Wij geven je 5 redenen om op tijd voldoende te drinken. En enkel handige tips!

Hoeveel is voldoende water?

Vooraleer we dieper duiken in de waarom, is het belangrijk te weten hoeveel water je nu eigenlijk moet drinken. Er wordt aangeraden om elke dag tussen de 1,5 – 2 liter vocht op te nemen onder de vorm van water. Dit houdt dus ook lichte koffie, thee of vet- & zoutarme bouillon en water met een smaakje in. Je hoeft niet perse alleen maar water te drinken. Andere dranken tellen ook mee, hoewel water de gezondste optie is. Alcoholische dranken tellen niet mee! Alcohol werkt vocht afdrijvend en heeft dus juist het omgekeerde effect. Koffie kan je beter niet te veel nuttigen. Tot vier kopjes per dag wordt aanvaardbaar geacht.

Ontdek hier ons assortiment aan dranken.

Bij extreem warm weer of grote inspanning is het aangeraden meer te drinken. Ook wanneer je bijvoorbeeld ziek bent en veel vocht verliest. Opgepast, je kan weldegelijk ’te veel’ water drinken en een watervergiftiging krijgen wanneer je veel te veel water achterelkaar zou drinken.

1. Help je spijsverteringsstelsel

Water helpt bij het transporteren van voedings- en afvalstoffen in het lichaam. Daarnaast helpt het voedingstoffen in de darmen op te nemen. Kort gezegd voldoende water drinken verbetert je spijsverteringsstelsel.

2. Maak je huid blij

Voldoende water drinken zorgt ervoor dat je huid gehydrateerd en elastisch blijft. Daardoor heb je minder kans op irritatie, zijn je littekens en rimpels minder zichtbaar en heb je minder kans op puistjes.

3. Verlaag je risico op hyperthermie

Hyperthermie betekent dat je lichaamstemperatuur ongecontroleerd stijgt door een verstoring van de balans tussen warmteproductie en warmteverlies. Je loopt een groter risico op hyperthermie wanneer je uitgedroogd bent.

4. Laat je organen optimaal werken

Net zoals bij de spijsvertering heeft voldoende water drinken een positieve werking op andere organen, zoals de hersenen, je hart, longen, spieren, lever en boten. Te weinig drinken betekent dus dat je organen minder goed functioneren.

5. Krijg meer energie

Wist je dat water onmisbare brandstof is voor je lichaam? Je overleeft hooguit 4 dagen (!) zonder water. Je kan het veel langer uithouden zonder voedsel. Voel je je energieloos? Drink een glas water.

Hoe kan je nu voldoende drinken?

Integreer meer (water) drinken in je dagelijkse leven. Las vaste drinkmomenten in. Start je dag met het leegdrinken van 1 glas water. Plaats voor het slapen gaan een glas op je nachtkastje zodat je bij het ontwaken hieraan herinnert wordt.

Maak gebruik van een drinkfles die je overal mee naar toe kan nemen. Zorg ervoor dat je altijd drank binnen handbereik hebt. Plaats bijvoorbeeld een groot glas water op je bureau (binnen je gezichtsveld) en maak er de gewoonte van het direct bij te vullen wanneer je het leeg drinkt. Probeer daarnaast alcohol te vermijden. Alcohol werkt vocht afdrijvend. Drink dus extra water wanneer je alcohol nuttigt.

Vergeet je dikwijls te drinken? Hang post-its op, op plaatsen waar je vaak komt met de tekst ‘drink water’ of zet een alarm in je gsm.

Ben je geen fan van water drinken? Probeer dan eens Lifjalla water. Dit is natuurzuiver bronwater van IJslandse oorsprong. Het heeft een zachte, heerlijke en volle smaak met een uitzonderlijk hoge pH en zuurstofgehalte. Daarnaast is het praktisch, ecologisch en recyclebaar verpakt! Het proberen waard dus 🙂 .

Hopelijk hebben we jou kunnen inspireren voldoende (water) te drinken! Laat met een reactie onder deze blogpost weten, wat jouw beste tips zijn om meer te drinken.

Lees hier nog meer blogberichten.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.