Examenstress verminderen? 5 handige tips

examenstress verminderen

Op zoek naar een manier om examenstress te verminderen? Wij zetten voor jou de 5 beste tips op een rijtje. Niks zo vervelend als keihard blokken voor je examen om dan te buizen door de stress. Je bent zeker niet de enigste die examenstress ervaart. Stress hebben is op zich niet slecht. Het maakt je alerter en helpt je om beter te presteren. Wanneer je de stress onder controle hebt kan deze je dus zelfs helpen!

1. Begin op tijd

De eerste en misschien wel meest belangrijke tip om examenstress te verminderen is: begin op tijd! Maak een planning voor het begin van de examenperiode. Probeer tijdens het jaar zo goed mogelijk de lessen bij te houden. Hou al je notities per vak bij in een schrift of ringmap. Je kan je notities opdelen aan de hand van tussenbladen, paperclips en/of post-its. Doordat al je leerstof al gestructureerd is verlies je hier geen tijd aan tijdens het studeren. De kans op paniek omdat je een deel ontbreekt of niet terug vindt, wordt direct ook veel kleiner. Zorg er dus voor dat je cursussen ‘studeer klaar’ zijn. De examenperiode dient om te blokken en niet om notities bij elkaar te zoeken. Je zal veel minder stress ervaren, wetende dat al je notities in orde zijn. Dit zal je ook een veel beter inzicht geven in hoeveel tijd je ongeveer aan elk vak zal spenderen. Daarmee komen we aan bij het volgende punt:

2. Maak een realistische planning

Tijd om een planning op te maken! Wanneer je je leerstof goed hebt bijgehouden en je notities hebt geordend, krijg je een duidelijk zicht op de leerstof die je zal moeten blokken. Daardoor kan je veel beter inschatten hoe veel tijd het zal innemen om een vak te studeren. Deel elk vak op in verschillende hoofdstukken. Gebruik papierklemmen of tabs om dit aan te duiden in je cursus. Bedenk hoe lang je over elk hoofdstuk wil gaan doen en hoe vaak je het wil herhalen. Probeer zo in te schatten hoeveel dagen je over een bepaald vak wilt doen. Je moet niet perse al vast leggen welke vakken je op welke dagen gaat doen, maar begin misschien met het vak waar je het meest tegenop ziet. Het belangrijkste is dat het aantal dagen dat je in totaal nodig hebt om alle vakken te leren, ongeveer overeen komt met het aantal dagen blok. Het liefst heb je nog 1 à 2 reservedagen over, waarop je leerstof die je niet binnen je planning verwerkt kreeg kan blokken of om tijd te nemen om even te ontspannen!

Mijn cursus frans heeft 9 hoofdstukken. Daarnaast dien ik ook de tijden te kennen. Ik beslis 2,5 dagen te rekenen voor dit vak. De eerste dag leer ik 5 hoofdstukken waarbij ik de belangrijkste delen nog eens herhaal. De tweede dag leer ik de 4 kleinere hoofdstukken en begin ik aan het inoefenen van de tijden. Op dag drie oefen ik nog een halve dag mijn tijden. Stel dat ik niet toekom met deze planning heb ik nog een 2 – 3 tal uurtjes reservetijd voorzien.

– Gentse Student

Zorg er vooral ook voor dat de planning realistisch is en bij jouw persoonlijkheid past. Ben jij geen vroege vogel en raak je ’s ochtends moeilijk uit je bed? Plan dan niet om, om 7u te beginnen met leren. Dat is niet haalbaar voor jou en daarmee geef je jezelf extra stress. Vergeet zeker ook geen pauzes en ontspanning in te plannen. 8u aan één stuk leren kan niemand.

3. Creëer een positieve sfeer

Zie je het even niet meer zitten? Voel je je overweldigd? Probeer dan een positieve sfeer te creëren door de volgende tips toe te passen. Maak een lijstje met dingen die goed gaan, zoals bijvoorbeeld: ik heb een duidelijke planning gemaakt of ik kan al twee hoofdstukken wiskunde. Doe even iets waar je goed in bent en leg dat moeilijkere hoofdstuk aan de kant. Neem wat tijd voor jezelf: neem een warm bad en trek een leuke outfit aan. Verder is beweging het beste medicijn tegen stress. Maak een korte wandeling in de natuur. Loop desnoods snel een rondje in je tuin. Doe een korte yogasessie of ga even helemaal los op je lievelingsmuziek. Wedden dat je je instant beter voelt?

4. Zorg voor een goed slaapritme

Één van de zaken die de meeste studenten het snelst zullen laten om nog net dat ene hoofdstuk meer te leren is slaap. Het is zo belangrijk voldoende te slapen tijdens de examenperiode! Wanneer je slaapt verwerk je de leerstof die je overdag leerde. Slaap je niet voldoende? Dan zal je er minder van onthouden. Vermoeidheid kan je nog meer stress geven. Kan je niet slapen omdat je stress hebt? Probeer dan volgende tips uit: geen schermtijd meer 1u voor je gaat slapen. Herhaal ook niet vlak voor je in bed kruipt! Doe iets ontspannend zoals: yoga, kleuren, een diamond painting, lezen, je gedachten van je afschrijven in een bullet journal, doe een ademhalingsoefening,… om examenstress te verminderen. Probeer dus elke dag rond het zelfde uur te gaan slapen en op te staan. Door telkens het zelfde ritueel te doen bv 10 min yoga voor bedtijd gaat je lichaam dit herkennen en zich klaar maken om te slapen.

5. Aanvaard de stress

Probeer het feit dat je stress hebt voor een examen te accepteren. Het is heel normaal om hiervoor stress te hebben en je bent echt niet de enige. Praat erover met anderen, maar laat je zeker niet opjagen. Blijf weg van personen die nog last minute vragen stellen over de leerstof. Door tegen het gevoel te vechten maak je het jezelf alleen maar moeilijker. Besef dat dit gevoel maar tijdelijk is en weer over zal gaan. Denk aan het gevoel van opluchting en zelfvertrouwen wanneer je je examen hebt gemaakt. Herinner jezelf eraan dat je op tijd bent begonnen, een goede planning hebt gemaakt en je niet meer dan je best kan doen.

Veel succes!

Heb je zelf nog vragen, bezorgdheden of tips om examenstress te verminderen? Laat dan zeker een reactie achter onder dit blogbericht!

Lees hier nog meer blogberichten.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.