5 tips om minder tijd op je smartphone door te brengen

Tips om minder tijd op je smartphone door te brengen

Wil jij graag minder tijd op je smartphone door brengen? Lees dan onderstaande tips en maak komaf met je smartphoneverslaving! Smartphones hebben ons leven op verschillende manieren gemakkelijker gemaakt, maar ze zijn ook een grote bron van afleiding. Door eindeloos door je Instagram feed te scrollen en nog net één TikTok filmpje te bekijken, kan je gigantisch veel tijd verliezen. Tijd die je op een nuttigere en leukere manier zou kunnen besteden.

1. Word je bewust van je smartphone gebruik

Voor je begint met het minderen van je tijd op je smartphone, is het belangrijk dat je weet hoeveel tijd je momenteel op je smartphone doorbrengt. Je kan dit bekijken in de instellingen van je smartphone. Wanneer je geconfronteerd wordt met deze cijfers, ga je misschien spontaan wel minder tijd op je smartphone doorbrengen. 😉

Met deze informatie kan je nu aan de slag! Zit jij gemiddeld 5 uur per dag op je smartphone? Dan kan je de eerste week proberen dit gemiddelde naar 3 à 4 uur per dag te brengen. Stel realistische doelen. Het zal je waarschijnlijk niet lukken om van de ene op de ander dag 4 uur minder op je gsm te zitten. Dan raak je ontmoedigd en geef je misschien wel op. Naast het gemiddelde aantal uur kan je vaak ook zien welke apps de boosdoeners zijn. Zit jij 4 van de 5 uur op TikTok? Dan weet je dat dit een gevaarlijke app is voor jou. Stel eventueel een timer in. Zo kan je je gebruik op bepaalde apps beperken. Wanneer de timer afloopt kan je voor de rest van de dag niet meer op die app.

Stel doelen

Neem kleine stapjes en zie een doel voor ogen. Voor velen is naar je smartphone grijpen een gewoonte geworden. Hang daarom een post-it op je scherm met een reminder op die jou motiveert zoals bv ‘nee’ (of ‘augustus’ wanneer je eigenlijk moet leren). Doordat je de post-it telkens van je scherm moet halen, zal je reflex om even snel te kijken zonder er bij na te denken verdwijnen. Probeer bij je gedachten stil te staan. Is het echt nodig? Wat is de meerwaarde? Verspil ik geen tijd hiermee?

Wil je helemaal all-in gaan? Hang een planner op met je doelen. Hang hem goed in het zicht zodat je vaak aan je doelen herinnert wordt. Je kan dit evengoed doen in een bullet journal of notitieboekje. Daarin kan je je vorderingen bij houden aan de hand van grafieken. Beloon jezelf, na een succesvolle dag!

5 tips om minder tijd op je smartphone door te brengen
Stel doelen

2. Ruim je smartphone op

Maak het jezelf wat makkelijker en ruim je smartphone op voor je aan deze uitdaging begint. Verwijder oude apps en afleidende spelletjes waar je vanaf wilt. Maak je startscherm leeg en haal die verslavende apps (zoals Instagram en TikTok) van je scherm. Je gaat veel sneller een app openen wanneer je ze ziet staan, dan wanneer je er naar op zoek moet gaan. Probeer dus enkel productieve apps op je scherm te hebben staan. Hoe minder apps, hoe beter. Maak je smartphone zo ‘verleidingsvrij’ mogelijk. Je weet wat ze zeggen over ‘de kat naast de melk zetten’. 😉

Zet je meldingen af!

Een tweede, héél belangrijk punt om minder tijd op je smartphone door te brengen is: je meldingen afzetten! Meldingen zorgen ervoor dat je telkens weer opnieuw naar die smartphone grijpt. Heb je je nooit afgevraagd waarom al die meldingen één per één binnenstromen en deze niet gewoon in één melding gebundeld worden? Wel, omdat je dan telkens opnieuw gaat kijken. Je krijgt telkens een nieuwe trigger om een kijkje te nemen. Het doel van apps is dan ook om je zo lang en vaak mogelijk op hun app te krijgen. Zet dus je meldingen uit! Je creëert er heel wat rust mee in je hoofd. Nu denk je misschien, maar dan ben ik niet op de hoogte. Wat als iemand mij nu probeert te contacteren? Als het echt dringend is, dan bellen ze toch gewoon? Ben je hier ongerust over? Vertel je familie en vrienden dat je minder tijd op je smartphone wilt door brengen.

3. Leg je smartphone weg

Een andere tip om minder tijd op je smartphone door te brengen is door af en toe je smartphone weg te leggen. Door hem altijd bij te hebben en hem te zien liggen, maak je het jezelf moeilijker. Wanneer je bijvoorbeeld moet studeren, kan je je gsm het best in een kamer zo ver mogelijk van jou leggen. Steek je gsm in een doos met een slot op. Wat ook kan helpen is een timer instellen.

  1. Beslis dat je een uur gaat studeren.
  2. Start de timer en ga je gsm niet halen zolang deze loopt.
  3. Daarna kan je jezelf belonen met 10 minuten schermtijd. Op deze manier kan je veel productiever studeren.

Lukt het je zelf niet om je gsm aan de kant te leggen? Vraag dan aan iemand anders om je smartphone te verstoppen of bij te houden.

4. Schakel technologie in

Apps zijn niet altijd de vijand. Er bestaan heel wat productieve apps, die je kunnen helpen bij het verminderen van je schermtijd. Op Android telefoons heb je ‘digitaal welzijn’. Hiermee kan je je verbruik beperken door timers per app in te stellen. Je kan ook focustijd activeren. Dit betekent dat je tijdens een zelfgekozen tijdspanne bepaalde apps niet kan openen. De IOS variant hierop heet ‘moments’. Deze vertelt je bijvoorbeeld hoeveel procent van je wakkere leven je bezig bent met je telefoon. Dat kan redelijk confronterend zijn voor sommige.

Forest (IOS en Android) is een populaire app die je helpt om te focussen op je werk. Hoe langer je van je gsm blijft, hoe mooier en groter je virtueel bos wordt. Je wordt dus beloond met een prachtig bos wanneer je lang genoeg van je smartphone blijft.

Met de app YourHour kan je heel wat uitgebreide statistieken zien over je telefoongebruik. Je kan bijvoorbeeld ook zien hoe vaak je je gsm ontgrendelt. De app stelt uitdagingen voor op basis van jouw telefoongebruik. Zit je vaak op TikTok? Dan kan je bijvoorbeeld een uitdaging aangaan om 1 uur lang niet op TikTok te gaan. Je kan er ook verhalen van anderen lezen, die net als jou hun schermtijd willen verminderen.

5. Betrek je omgeving

De laatste tip die we jou nog zeker willen meegeven is: betrek de mensen in jouw omgeving. Breng hen op de hoogte van je plannen om minder tijd op je gsm te spenderen. Stuur een berichtje rond dat je een tijd je gsm gaat weg leggen. Op die manier ben je zelf ook geruster. Misschien willen ze wel meedoen en kunnen jullie elkaar erop wijzen, wanneer je merkt dat de andere te veel op zijn/haar smartphone zit.

Calipage wenst jou heel veel succes met het minderen van je smartphone gebruik. Hopelijk helpen bovenstaande tips jou. Heb je zelf nog een tip die jou heel erg geholpen heeft? Deel ze onder deze blogpost!

Op zoek naar een leuke hobby om je hervonden tijd mee op te vullen? Lees hier enkele inspirerende blogposts!

1 comment
Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.