Ergonomisch verantwoord thuiswerken

ergonomische verantwoord thuiswerken

Ergonomisch verantwoord thuiswerken, hoe doe je dat? Door de gevolgen van het Corona virus zijn we in een nieuwe situatie terecht gekomen. In deze situatie zien we ons geconfronteerd met de uitdaging om van de thuiswerkplek een werkplek te maken waar je de nodige uren achter elkaar kunt werken zonder last te krijgen van fysieke ongemakken. Veel mensen hebben natuurlijk vaker thuis de laptop opengeklapt en werk (af)gemaakt, maar nu er hele dagen werkend thuis worden doorgebracht is het toch een ander verhaal. Het is evident dat het begin wordt gemaakt met een goede (bureau)-stoel en een bureau op juiste hoogte. maar er is meer;

Enkele tips

Te beginnen met de plaatsing van je monitor. Het beste is een positie haaks op het raam en niet te dichtbij het raam. Zit je namelijk recht voor het raam dan is het verschil in hoeveelheid licht op je scherm en het licht van buiten te groot.

Net zoals je je stoel goed aanschuift tijdens het eten, zou je dit ook op je werkplek moeten doen. Zorg ervoor dat je armen niet gestrekt zijn tijdens het typen, dit geeft een verhoogde spanning in de arm-, schouder- en nekspieren. Waar je wel even je arm voor mag strekken is de afstand van je beeldscherm. Deze moet op ongeveer een armlengte afstand staan en op ooghoogte. Zorg ervoor dat je recht op je scherm kijkt. Plaats je laptop desnoods op een stapel boeken, mocht je geen laptop standaard hebben.

Beweeg!

Blijf niet 8 uur lang op dezelfde stoel zitten. Blijf in beweging! Volgens onderzoek is het goed om elk half uur even te bewegen of te staan. Wissel af tussen zitten en staan, gebruik eens een zit-sta kruk, of maak af en toe een ommetje (met gepaste afstand natuurlijk). Tip: Blijf niet zitten tijdens telefoongesprekken maar wandel een stukje (in huis). Je kunt hierbij het makkelijkst gebruik maken van oordopjes.

Die bureaustoel waar je zoveel tijd op doorbrengt, moet wel goed afgesteld worden (als dat mogelijk is). Je hebt een goede zithouding wanneer de bovenbenen een horizontale lijn hebben en de knieën een hoek van 90° vormen. Lukt je dat niet met je huidige stoel? Je kunt dan je zithouding optimaliseren door gebruik te maken van een voetensteun of voetenbankje. Dit voorkomt dat de benen hangen, en vermindert het risico op klachten aan de rug of schouders.

Verlichting (Belangrijker dan je denkt)

Wat ook nog zorgt voor een hogere productiviteit en een positief humeur: verlichting! Hoe meer licht op je werkplek, hoe beter je je werk doet. Een bureaulamp zorgt voor direct licht, precies waar jij dat nodig hebt.

Nog meer lezen over ergonomisch verantwoord thuiswerken? klik hier. Shop ergonomische producten hier.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.