10 tips om productiever thuis te werken

vrouw die thuis probeert productief te werken terwijl ze een kind vasthoudt, productiviteit, thuiswerken

Door het coronavirus werken de meesten onder ons massaal thuis. Dit zorgt voor een ongeziene impact op onze samenleving en het werkleven. Voor velen was er plots een slechte balans tussen de werk-thuis relatie. Veel werknemers vinden dat ze door de vele afleidingen thuis wat van hun productiviteit verliezen. Daarom geeft uw Calipage dealer je 10 handige tips om thuis productiever te werken.

1. Sta op tijd op

Wat is er nu niet leuker dan je wekker kunnen afduwen en je nog eens omdraaien in je bed? Eén van de voordelen van thuiswerken is dat je niet moet pendelen naar je werk. Daardoor heb je wat extra tijd in de ochtend, wat velen invullen met wat extra slaap.

Het is heel verleidelijk om wat extra te slapen. Toch raden we je aan om dat niet te doen. Dit zorgt er namelijk voor dat je loom door de dag loopt. Sta op zoals je normaal zou doen en bereid je mentaal voor op de dag. Gebruik eventueel dat extra halfuurtje om wat te sporten of de was weg te leggen. Je kan ook al eens in je planning kijken wat je die dag allemaal moet doen.

2. Kleed jezelf aan

We weten allemaal dat er niets zo gemakkelijk zit dan je pyjama of joggingpak. De verleiding om die dan aan te doen is dus heel groot. Want ja, je baas of collega’s zien toch niet wat jij onder jouw bureau draagt? Allemaal leuk totdat je eens moet rechtstaan om een pen of glas water te halen!

Naast schaamte vermijden, is het ook bewezen dat je ook veel productiever bent als je je werk kleren aanhebt. Als je jezelf aankleedt dan voel je meer de werksfeer dan chillsfeer en werk je meer gefocust.

3. Ontwikkel een routine

Het lijkt misschien niet zo, maar de samenstelling van je dag heeft een grote impact op jouw productiviteit. Als je een vaste ochtendroutine hebt dat je elke dag doet, dan worden die taken in de ochtend een automatisme en je komt dan in een flow. Eenmaal in die flow is het veel minder lastig tijdens de opstart van je werkdag.

4. Werk op een rustige plek

Het is niet altijd even gemakkelijk om een vaste werkplek te hebben. Niet iedereen heeft in zijn huis een extra kamer die ze als bureau kunnen gebruiken. Maar als je kinderen of huisdieren hebt, probeer dan om een plek te vinden in huis waar je niet (of minder) kan gestoord worden.

Indien mogelijk zorg voor een vaste werkplek. Als je aan die werkplek zit en alleen maar werkt daar, zal op den duur je brein die plek met werk associëren. Wat er voor zorgt dat je langer gefocust kan blijven. Probeer er ook voor te zorgen dat je werkplek niet veel rommel heeft liggen. Dat zorgt enkel maar voor meer afleidingen.

5. Maak een to-do lijstje

Er is niets dat je beter zal helpen om productief te werken dan weten wat je allemaal te doen hebt. Dit Gallery spiraalschriftje is ideaal om als dagelijks to-do lijstje te gebruiken. Je kan op elke pagina een datum zetten en eenmaal je jouw taken van die dag hebt afgewerkt kan je die pagina er uit scheuren. Om notities te nemen tijdens al jouw online vergaderingen is deze meetingbook ideaal.

We zitten al aan de helft van de 10 tips om productiever thuis te werken!

6. Doe de belangrijkste taken eerst

Het is heel normaal dat jouw concentratie zakt naarmate de dag vordert. Zorg er daarom dan ook voor om een top drie te maken van jouw belangrijkste taken die zeker die dag af moeten. Daarna kan je nog andere minder belangrijke taken inplannen.

7. Plan blokken productiviteit

Zoals hierboven vermeld heb je niet altijd evenveel concentratie. Daardoor ben je niet altijd even productief. Dat is heel normaal en helemaal niet erg! Maar, probeer dan toch te weten te komen wanneer jij het meest productief bent, en probeer op die uren dan gefocust te werken.

8. Beweeg tijdens je pauzes

Iedereen betrapt zichzelf wel af en toe dat ze tijdens de korte pauzes op hun stoel blijven zitten en op hun smartphone scrollen. Probeer dat niet te doen, en ga in de plaats eens rechtstaan om naar het toilet te gaan, een koffietje te nemen of eens een praatje te maken met een huisgenoot. Indien je het scrollen toch niet kan laten, probeer dan eens rondjes te wandelen terwijl je scrolt.

9. Stop op tijd

Thuis zal niemand je laten weten wanneer de dag erop zit. En het gebeurt heel snel dat je langer werkt dan je gepland had. Een tweede gevaar kan ook zijn dat je tijdens de dag meer pauzes gaat nemen omdat niemand je komt controleren, maar dan werk je ’s avonds langer door omdat die ene presentatie dat je morgen moet geven toch niet af is geraakt.

Het is gevaarlijk omdat er zo een minder goede balans is in jouw werk-thuis relatie. Probeer altijd dezelfde werkuren aan te houden als op kantoor, dan kan je ’s avonds nog een extra Netflix aflevering bekijken.

10. Maak afspraken met jouw gezin of huisgenoten

Onze laatste tip wordt vaak over het hoofd gezien, maar is misschien wel één van de belangrijkste. Het kan heel leuk zijn voor je gezin dat je vaker thuis bent, maar dat wil niet zeggen dat je gezelschapspelletjes tijdens de dag kan spelen.

Laat je kinderen, partner of andere huisgenoten (ja, zelfs je huisdieren 😉 ) duidelijk weten welke uren je werkt en niet gestoord kan worden. Wanneer ze wel of niet in jouw bureau mogen binnenkomen en wanneer het stil moet zijn. Hou je natuurlijk zelf ook aan die regels.

Dit waren onze 10 tips om productiever thuis te werken. Wat zijn jouw ultieme tips? Laat het ons even weten in de commentaren hieronder!

Vond je deze tips nuttig? Lees dan onze ’tips voor een goede zithouding’ blog.

7 comments
 1. Thibaut Declercq
  Thibaut Declercq
  18 maart 2021 om 16:37

  Heel interessante tips! Ik zal zeker mijn huisdieren eens proberen uitleggen dat ze mij niet mogen storen tijdens de werkuren 😁

  Beantwoorden
  • calipage
   calipage
   18 maart 2021 om 16:47

   Goede tip om te proberen toepassen! Huisdieren kunnen soms voor de meeste afleiding zorgen. 😂

   Beantwoorden
 2. Britt Goossens
  Britt Goossens
  18 maart 2021 om 16:41

  Dit zijn hele goede tips! Zal er zeker een paar uitpikken om dagelijks toe te passen!

  Beantwoorden
 3. kantoormeubelen vilvoorde
  kantoormeubelen vilvoorde
  14 april 2021 om 22:00

  Een goede werkhouding is  net  zo belangrijk om productief te kunnen werken. Niemand zit te wachten op een pijnlijke rug door een slechte werkhouding of een  rsi  arm. Zorg daarom voor een goede bureaustoel. Werk je op een laptop? Koop dan een laptopstandaard en een losse muis en toetsenbord.   

  Beantwoorden
 4. 8 tips voor een betere work-life balance | Calipage blog
  1 juni 2021 om 10:25

  […] Pas ook op met thuiswerk. Het is heel gemakkelijk om door te blijven werken. Zet desnoods een alarm om je eraan te herinneren om te stoppen met werken. Probeer je werkdag echt af te sluiten door bijvoorbeeld een blokje om te wandelen. Lees meer tips om productief thuis te werken hier. […]

  Beantwoorden
Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.